A GYÓGYITÁS MELLÉKHATÁSAI

A GYÓGYITÁS MELLÉKHATÁSAI

a fülfájás dialektikája avagy az öngyógyítás határai

2018. augusztus 26. - DOKINÉNI

Éppen búcsút intünk a strandoknak, a légkondicionáló berendezéseknek és a hallójárat gyulladásoknak. Profilváltás a fülbetegségekben.Fülfájás ezután is lesz, talán meg több lesz, de most fülkürthurut, középfülgyulladás lesz az elkövető.

Az áldozat ugyanazt érzi: FÁJ- akár a hallójárat beteg akár a középfül beteg.A leginkább zavarba ejtő dolog hogy a torok és a fogak betegségei is okozhatnak fülfájást.. Fejtörést, nyomozást igényel , hogy a lehetséges betegséget tetten érhessük Az internet népe fel is keresi iziben dr google-t és dr Marinéniszomsédasszonyt és elkezdődik a nyomozás,majd az öngyógyítás. Előkerül a kövirózsa a fültisztító pálcika az audi spray és az összes többi baromság.

Valamely tiszta pillanatában az áldozatnak eszébe jut: mi lenne ha bevenne egy fájdalomcsillapítót? Ha a gondolatot tett is követi jöhet az enyhülés, sőt a javulás is, hiszen a modern fájdalomcsillapítók gyulladáscsökkentők is egyben.

A határ tehát itt van : ha a fülfájás egy- két tablettára nem szűnik akkor orvoshoz kell fordulni, lehetőleg fülész szakorvoshoz. Ritkán lehet ugyanis eltekinteni a hallójárat alapos kitakarításától ami nem veszélytelen művelet.A halójárat pedig egy szűk ámde mély és kacskaringós járat melynek mélyén a dobhártyát csak speciális műszerekkel lehet megkukucskálni.

Tehát az öndiagnosztika elég bizonytalan dolog, amire nem lehet terápiát építeni.

Valószínüleg sokan szegényesnek érezhetik ezt az írást, mert szeretnék otthon egyedül minimális kellemetlenséggel és minimáis költséggel megoldani azt a csip csup kis fülfájást..Hááát nem javaslom!

www.nopainfuleszet.hu

 

 

illetékes elvtárs :)

Manapság már mindenki mindenhez ért.Az alap hogy 10 millió fociszakértő és orvos országa Magyarország, de erre még az okos eszközeink rátesznek egy lapáttal...információáradatban fuldoklunk. Felgyorsult az életünk mindent gyorsan és hatékonyan szeretnénk megoldani kész receptek alapján.

Ezzel szemben vannak a szakértők, akik évekig tanultak egy szakmát aminek műveléséhez véres verejtékkel kaptak jogosítványt. Láttam videót arról hogyan kell házilag fűtési rendszert eszkábálni...Ép eszű ember mégsem kezd el több millió ft értékű anyagokból felépíteni a lakása fűtési rendszerét. Ugyanez az ép eszű ember ha fáj a füle felüti a googlet és kövirózsát tesz a fájós fülébe. Rosszabb esetben a gyermekével teszi ugyanezt.

Magyarországon a híresztelésekkel szemben jó a rendszer, csak sokan elvétik az "ILLETÉKES-ség szintjét".

Egyszerűbb esetben valóban működhet az öngyógyítás:

- Fáj a fejem- beveszek egy tablettát.

Ha ez nem elég: Háziorvosi kompetencia szintje:

- már egy hete fáj a fejem- háziorvos-kivizsgálás=

Szakorvosi kompetencia szint

Már egy hete fáj a fejem és más panaszaim is vannak- háziorvos-kórház-intenziv osztály...

Kétségtelen h képzettség hiányában nem lehet felmérni a sürgősséget,és várható szövődményeket,ezért javaslom KÉRDEZZETEK. de ne csak a googlet, meg  a szomszédasszonyt hanem az illetékeseket:

-gyógyszerészek, orvosok, ápolók.

Köszönöm a figyelmet!

 

www.nopainfulészet.hu

fülfájás???fogfájás???vagy más???

Valami fáj.

Képtalálat a következőre: „fülfájás fogtól”

 A fájdalom a szervezet hibaüzenete.Erős és kellemetlen tud leni, próbálunk szabadulni tőle. A baba, a kisgyermek nem tudja elmondani h mi a baj, ezért hangos üvöltéssel jelzi hogy baj van.Először persze próbáljuk kitalálni h mi fáj és miért...A  mai kor gyermeke felüti a google keresőt és megkeresi a diagnózist  a terápiát..és nosza...

Jobb esetben hamar elfelejtjük az egészet,de gyakran romlik a helyzet....

fülfájás=panasz és tünet

melynek hátterében sok féle probléma állhat:

- a fülgyulladásos betegségei

- fülpiszkáló pálcika használata-mikrosérülések

- idegentest a fülben- fülzsirdugó

- fogászati betegségek - fogzás-fogászati gyulladások

- garat betegségi- gyulladások- daganatok

- a gége betegségei- gyulladások- daganat

- az arcüreg betegségei

- repülés-nyomásváltozás

- búvárkodás - felázás-nyomásváltozás

-az állcsont ízület betegségei- rágási problémák

Ezt hívjuk diferenciál diagnózisnak  amikor a panasz( fülfájás)+ tünetek( fájdalom, halláscsökkenés, nyomásérzékenység,láz..stb) + a fül vizsgálata alapján az orvos felállítja a diagnózist.

Ha tudjuk az okot akkor lehet kezelni.

A teendő tehát az hogy be kell venni egy fájdalomcsillapítót (ami gyulladáscsökkentő is egyben) és fel kell keresni egy szakorvost-esetleg kettőt(fogorvos).

Nopain Fülészet fényképe.

30 7197620

www.nopainfuleszet.hu

Cumi vagy ujjszopás

 Képtalálat a következőre: „ujjszopás”Kapcsolódó kép

Mióta a szuperultrahanggal nézegetjük a babákat  a mamapocakban már tudjuk hogy a babák születésük előtt is szopják az ujjukat. Valahogy megtalálják. Hogy hogyan és miért azt csak találgatjuk.Amint anatómiailag alkalmassá válnak a feladatra nyeldesik a magzatvizet, aztán ahogy kalimpálnak megtalálják a ujjacskáikat.

Születés után aztán van ok a panaszkodásra...anyaapa próbálja nyugtatni a picit és előkerül a cumi vagy rátalál ismét a baba az ujjacskára.Ősi ösztön, h enni kell,anélkül itt a vég..Ha van valami a szánkban nem halunk éhen..az evés jó....szóval cumizunk...szopunk..,rágcsálunk,..cigizünk,..nassolunk....,rágózunk életkortól függően.

Igen ám de jönnek a melléhatások.A cumi, és az ujjacskák -mint krónikus idegentest- folyamatosan nyomják a felső állcsontot aminek a csont deformálódása lesz a következménye: kialakul a gótikus szájpad, deformálódnak a fogacskák.

Képtalálat a következőre: „gótikus szájpad”Képtalálat a következőre: „gótikus szájpad” 

Hogy mit jelent felnőtt korban az orális fixacio azt talán mindenki tudja, ha nem egy későbbi blogban visszatérhetünk rá.

Az arc deformálódása, a gótikus szájpad nem csupán esztétikai kérdés, súlyos következményei vannak. Szűkebbek lesznek az orrjáratok:

- nehezebben tanul meg orrot fújni a gyerek- vagy nem is tud- a gyerek állandóan taknyos-arcüreg gyulladás-fülgyulladás-köhögések-hallásproblémák....

- fogászati deformitások- későn rosszul beszél a gyerek- fogszabályozó- logopédus

- a cumival,ujjával újra és újra bacilusok jutnak a szájába...

Másfél éves kor körül el kell venni a cumit a gyerektől.Az ujjszopás kevésbé gond mert elég ha játékot adunk a kezébe, bár néhány estét a babaágy mellett kell tölteni, hogy óvatosan(magyarázat nélkül) kivegyük az ujjacskát a szájából.

Ha ezt nem tesszük meg azert sajnos drága árat kell fizetnünk:

- betegségek-táppénz

- logopédiai kezelés

- fogászat - fogszabályozó

De a legnagyobb árat a baba fizeti a fájdalmas betegségek átvészelésével . Azt a pénzt amit megspórolunk a gyógyszerek, logopédus, fogorvos /fülész/ mellőzésével költsük inkább tengerparti nyaralásra-"klímaterápia"

Az élet sorozatos döntések következtében alakul.Az is rajtunk múlik :

Képtalálat a következőre: „beteg gyermek”  vagy Képtalálat a következőre: „tengerparti nyaralás”

 www.nopainfuleszet.hu

orrszívás vagy orrfújás

 Jó napot kívánok!

A fenti kép nem véletlen. az orrszívás helyes módját, és egy nagyon ügyes kis szerkentyű látható rajta.Az is sokat elmond hogy a baba nem sír és tiltakozik mert nincs benne semmi ijesztő.A nagyobb gyermekek már tudják mennyivel jobb tiszta orron át szuszogni, mint szájon keresztül küzdeni a levegőért és ezért hamar megtanulnak orrot fújni. Ez legkorábban másfél éves kor tájékán várható.

De menjünk vissza az időben 30 évet.Akkoriban voltam kezdő orvos, és akkor még nem volt "orrszivóporszivó".

Akkor  született meg a kislányom és hamarosan szembesültem vele: a gyerek taknyos, de még nem tud orrot fújni...Kicsi kézi orrszívó átalakításával csatlakoztam a porszívóhoz. Aztán rájöttem ,hogy a fekvő-kalimpáló gyerek orrát csak nagy erőszak árán lehet leszívni, ezért a fenti ülő pozicióra váltottunk.Ez hatásosnak bizonyult.

Gyermekfülészet osztályon dolgoztam. akkoriban rengeteg mandulaműtétet és fülműtétet végeztünk.Pedig akkor is volt már sok erős antibiotikum.Most évente 2-3 páciensem kerül műtétre,és ennek okát a szülök ápolási ismereteinek bővülését látom.Ezzel az  írásommal szeretném ha még tovább lépnénk.

Az orrszívás forradalmi jelentőségű ápolási fegyver...igen ám de a gyerek közben NŐ! és nő a buksija is.

ezzel a stratégiai fontosságú fülkürt 2x olyan messze kerül az orrbemenettől mint csecsemőkorban viszont a "lejtése még nem olyan meredek mint felnőtt korban.

.Képtalálat a következőre: „fülkürt”

Ennek az anatómiai sajátosságnak köszönhető hogy orrszívóval az orrgarat már nem takarítható.

Sajnos sarkosan kell fogalmaznom. Két választásunk marad :

1. megtanítjuk a gyereket orrot fújni..

2. ápoljuk a lázas, szenvedő gyereket.

Én szóltam!!!

 Kapcsolódó kép

www.nopainfuleszet.hu

miért irok?

 32 éve vagyok orvos.Nem csak a munkám de életformámmá is vált, hogy segitsek..

A bolg irás olyan mint a naplóirás, de az öngyógyitáson túl az évtizedek alatt felgyülemlett tapasztalat a blogon átszűrve megtisztItva segIitség lehet a páciensek és az őket ápolóik számára is.

Miért kell az öngógytás? Nem könnyü segitőnek lenni.Nem könnyü naponta a fájdalommal betegségekkel szembe állni. 32 éves rutin ellenére is megérint a szenvedés, különösen a gyermekek szenvedése.Mint ahogy a katona elfárad a harcban az én lelkem is elfárad.De az én pácienseim MIND meggyogyulnak. Pesze nem azért mert varázsló vagyok, hanem mert a gyermek fül-orr-gégészet olyan szakma, hogy még a sokat betegeskedő gyermek is felnő.Hát igen meglehetősen siker orientált vagyok.

Olyan mindennapi kérdésekről fogok irni mint a cumizás, az orrfújás,és az ovodás korú gyermekek gyakori felső léguti betegségei,stb.

Kérem tartsanak velem.

.www.nopainfuleszet.hu

süti beállítások módosítása